May08

ASR ve ESP Sistemleri Nedir? ESP Arızaları Nelerdir?

ASR ve ESP Ne Demek? İşte bugün bu soruya yanıt bulurken ESP ve ASR arızaları hakkında da bilgi vereceğiz. ESP kuru ve ıslak aynı zamanda buzlu yollarda güvenli bir sürüş sağlar. Peki ESP hangi koşullarda devre dışı bırakmalıyız? Tüm bu sorulara yanıt bulmadan önce ESP ne demek bunu açıklamamız gerekiyor.

ESP Nedir?

Electronic Stability Program anlamına gelen ESP Türkçede elektronik stabilite kontrol olarak bilinmektedir.

Stabilite, otomobillerin denge ve kararlılığını elektronik olarak düzenleyen şeklinde çalışmaktadır. Buradaki denge ve kararlılıktan anlamamız gereken patinaj veya farklı bir araç dışı savrulmanın engellenmesi olarak karşımıza çıkar. Bu dengelemeyi araç fren sistemi kullanarak yapıyor ancak bilmeniz gerekir ki bu sistem bazı araç modellerinde motor gücünü azaltmaktadır.

Bilinen en büyük yanlışlardan biri ESP’nin viraj dönme noktasında aracı rahatladığıdır. Bu doğrudan doğru olmasa da ESP’nin amacı aracın savrulmasını engellemek olduğu için viraj dönüşlerini rahatlatmaktadır. ESP virajları daha rahat dönün diye değil, ESP’ye güvenerek virajları süratli dönün diye değil, aracın savrulması ve dengede kalması için kullanılan bir sistemdir.

ASR Nedir?

ASR’nin açılımı İngilizcede Anti Schlup Regelung ‘tur. Türkçe karşılığı ise Anti Patinaj Sistemidir. Açılımından anlaşıldığı üzere ASR’nin temel görevi otomobilin/aracın patinaj yapmasını engellemektir.

Aracın patinaj yapması, aracın kalkış hızını etkileyen bir durumdur. Duran araçta gaz pedalına bir anda yüklendirseniz araç kalkış yaparken patinaj yaparak tekerleklerin olduğu yerde bir süre dönmesine sebep olacaktır. Bundan dolayı aracın kalkış hızı düşecektir ve araç yavaş hareket edecektir.

ASR lastiklerin yıpranmasını engeller. Anti patinaj sistemi nedir diye sorsalar, patinaj yapmayı önlemekle birlikte zorlu yol ortamlarında aracın rahatça kalkmasını, aracın savrulmasını, kaygan zeminlerde sürüş güvenliğini artırması ve az öncede söylediğimiz gibi lastiklerin yıpranmasını engeller deriz.

Şimdi ESP ve ASR arızalarını detaylıca inceleyebiliriz.

esp arızası

esp arızası

ESP Arızası Nedir? ESP Arızası Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden dolayı ESP sistemi araç sürüş güvenliği adına oldukça önemlidir. ESP Arızaları aracın dengede kalmasını zorlaştıracak ve aracın savrulması, frenlerin çalışmaması, aracın durmaması gibi nedenlerle kaza yapmanıza yol açacaktır.

ESP Arızası Nasıl Anlaşılır? ESP Hatası Nedir?

ESP arızasıESP ışığının sabit bir şekilde yanması ile, ESP tuşuna basıldığında devreye girmiyor/çalışmıyor ise veya yol ekranı uyarılar veriyorsa ESP arızası olduğu anlaşılabilmektedir. Belirtmek gerekir ki ESP hatası ile alakalı bir uyarı çıksa da sorun ESP sisteminin bozukluğu ile alakalı olmayabilir. Akünün tükenmesi veya azalması durumlarında da ESP uyarı verebilir. Akü seviyenizi de kontrol etmeniz gerekir.

ESP Sistemi Nasıl Çalışır? ESP Uyarısı Nedir?

ESP yola çıkmış aracın dengesini sağlar. Sürücünün direksiyon hareketleri ile aracın davranış biçimi arasındaki dengeyi ESP sağlar.

Örnek vermek gerekirse ESP keskin virajlarda veya yüksek hızda seyrederken otomobilin ön bölümü sürücünün hakimiyetinden çıkarak farklı yöne doğru gidebilir. ESP sistemi bu savrulmayı anlar ve devreye girer. ESP aracın sürücünün kontrolünden çıktığını anlar ve ESP freni devreye girer. Bu sayede sürücü kontrolü kaybetmiş olsa dahi ESP freni sayesinde aracın burnu doğru istikamete döner.

ESP, aracınızda bulunan elektronik donanımdan kaynaklı elektrik arızalarında uyarı verecektir. Aracınızda bu tarz bir uyarı görmeniz durumunda uzman birine göstermeniz, servise götürmeniz önerilir.

ESP Parçaları Nelerdir?

Mobil 1 ESP Yağı ve ESP ilişkisi

Mobil 1 ESP yağı, sentetik motor yağı olmanın yanında temizlik noktasında yüksek güce sahip, aşınma karşıtı bir yağdır. Mobil 1 ESP motor yağı, motor sağlığını korumak ve aracın performansı noktasında yükseliş sağlamak için üretilmiştir. Elektronik Stability Program ile isim benzerliği olan bu yağın ESP sistemi ile alakası bulunmamaktadır.

ESP Işığı Nedir ve ESP’nin Aktif Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Elektronik Stability Program (ESP) ışığı yanma/sönme yapıyorsa aracınızda ESP devreye girmiş demektir. Işığın tamamen söndüğü durumlarda ESP devreden çıkmış demektir. Işığın sürekli yandığı durumlarda ESP’nin manuel olarak devre dışı bırakıldığı anlaşılmalıdır.

ASR Arızası Nasıl Anlaşılır?

Anti Patinaj Sistemi (ASR) arızalandığında gösterge ekranında bulunun ışığı sürekli yanmaya başlayacaktır. Eğer aracınızın gösterge ekranında ASR ışığı sürekli yanıyor ise vakit kaybetmeden bir uzmana, servise göstermelisiniz.

ASR ve ESP Sistemleri ve İlişkileri

Sistem olarak birbirine benzeyen bu iki husus sürücüler ve ilgililer tarafından sıkça karıştırılmaktadır. Anti patinaj sistemi adından da anlaşıldığı üzere patinaj engelleyici bir husustur. Bu sistem ESP’ye paralelliği ile ESP’yi desteklemektedir. ESP daha genel ve kapsayıcı bir özelliktir.

Yukarıda anlattığımız üzre ESP aracın tüm sürüş koşullarında savrulmasını ve dengede kalmasını sağlamaktadır.

ASR sistemleri nasıl çalışır?

ASR sistemleri, tekerleklerin patinaj yapmasını önlemek için frenleme ve motor kontrolü ile çalışır. Patinaj algılandığında, sistem motor gücünü azaltarak veya fren uygulayarak patinajı önler.

ASR sistemleri hangi koşullarda etkilidir?

ASR sistemleri, özellikle kaygan yüzeylerde, örneğin karlı veya buzlu yollarda, çamurlu yollarda ve ıslak zeminde etkilidir. Bu koşullarda, tekerleklerin patinaj yapması riski artar ve ASR sistemi aracın kaymasını önleyerek sürüş güvenliğini artırır.

ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi?

ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir. Bu nedenle, ESP sistemi aracın hızını etkilese de, güvenli sürüş koşullarını sağlamak için gereklidir.

çalıklar oto

araç çalıklar oto
Araç Boya Koruma
boyasız göcük düzeltme
Boyasız Göçük Düzeltme
jant çalıklar otomotiv
CNC Jant

müşterilerimizin ihtiyaçlarına
uygun çözümler
sunmaktayız.

Mikron Boya - Footer Galeri
Mikron Boya
Oto Kaporta - Footer Galeri
Oto Kaporta Boya
mini onarım
Mini Onarım